Contraindicatiile aplicarii terapiei Yumeiho®

Schematic, contraindicaţiile aplicării procedeelor terapeutice manuale se împart în: generale şi parţiale, definitive şi temporare.

Contraindicaţia generală presupune interzicerea aplicării oricărei tehnici de masaj sau manipulare pe oricare regiune a corpului. Aceasta poate fi temporară sau definitivă.

Contraindicaţia parţială se referă fie la permisiunea aplicării procedeelor doar pe anumite zone ale corpului, fie la aplicarea selectivă doar a anumitor tehnici sau procedee terapeutice.

Contraindicaţia definitivă se hotărăşte doar în cazul unor boli cronice grave incurabile care s-ar putea agrava prin aplicarea terapiei yumeiho.

Contraindicaţiile temporare, întâlnite frecvent, sunt impuse de boli, tulburări sau leziuni uşoare şi trecătoare.

Vom prezenta pe larg contraindicaţiile aplicării terapiei yumeiho:

Cele mai frecvente contraindicaţii sunt date de suferinţele dermatologice (boli de piele, afecţiuni tegumentare). Este foarte important de reţinut faptul că masajul, manipularea, stimularea, etc. se pot aplica doar pe o piele perfect sănătoasă. Nu se va executa masaj, sau procedee similare, persoanelor care prezintă la nivelul tegumentului boli de natură parazitară sau inflamatorie, cum ar fi: infecţii parazitare (scabie, etc.), infecţii fungice (micoze), eczeme, erupţii, plăgi, arsuri sau alte manifestări patologice care s-ar putea extinde, agrava sau ar putea genera contaminări. Nu se va face masaj pe regiuni ale pielii care acoperă un proces inflamator profund (furuncule, abcese, flegmoane sau alte colectări purulente). Nu se vor aplica procedee de masaj în regiunile care au suferit intervenţii chirurgicale recente cu ţesuturile (cicatriceale) incomplet sau necorespunzător vindecate.

Menţionăm o serie de afecţiuni generale sau regionale în cazul cărora este contraindicată aplicarea terapiei yumeiho:

    • intoxicaţii acute de orice fel;
    • stări febrile (infecţioase sau de altă natură);
    • afecţiuni infecţioase osoase şi osteoarticulare (osteita, osteomielita, artrita, etc.);
    • osteoporoza medie sau avansată;
    • tuberculoză cu diferite localizări: pulmonară, osteoarticulară, cutanată etc.;
    • tromboflebite, flebotromboze, arterite, cu manifestări acute (sau dacă sunt prezente complicaţii);
    • afecţiuni cardio-circulatorii acute: angina pectorală, infarct miocardic, tulburări de ritm, insuficienţă cardiacă decompensată şi manifestă, anevrisme confirmate, embolii cu diferite localizări, hipertensiunea arterială în decompensare etc.;
    • ateroscleroză cu manifestări periferice sau centrale (coronariană, cerebrală, renală, intestinală etc.);
    • suferinţe pulmonare acute;
    • afecţiuni acute ale tubului digestiv: gastrice, intestinale, hepatice, biliare şi pancreatice etc.; în cazurile colitei ulceroase (ulcero-hemoragice, boala Crohn), litiazei biliare, colecistitei, ulcerului gastric sau/şi duodenal netratat corespunzator (sau în puseu acut), de asemenea se contraindică aplicarea terapiei Yumeiho.
    • boli renale severe (pacient supus dializei);
    • boli de sânge, mai ales cele cu manifestări (sau tendinţe) hemoragice (fragilitate capilară severă, hemofilia, tratamente cu medicaţie anticoagulantă, etc.)
    • stări de oboseală şi debilitate severă;
    • în bolile psihice cu caracter excitant şi confuzional sau în starea de ebrietate.
    • traumatismele severe (echimoze, hematoame, rupturi ale muşchilor sau ţesuturilor de orice fel), fracturi neconsolidate sau insuficient consolidate, (în aceste cazuri terapia se va aplica numai după confirmarea clinică a vindecării leziunilor şi după evaluarea eventualelor sechelelor rămase).
    • herniile de disc cu manifestări neurologice severe, luxaţiile vertebrale, etc.
    • cancerul, de orice fel, la orice nivel (dacă nu este altă recomandare dată de oncolog),
    • herniile de orice fel (eventraţii, hernie hiatală, etc.)

Se va evita aplicarea terapiei Yumeiho în timpul menstruaţiei, mai ales dacă este mai abundentă sau supra-abundentă (în hipermenoree se contraindică aplicarea terapiei !).

Nu se va aplica terapia Yumeiho mai devreme de 2-3 ore după servirea mesei, în timpul unei furtuni, după mese copioase.

Dată fiind diversitatea suferinţelor şi mai ales particularitatea cu care ele se manifestă şi evoluează în fiecare caz, nu se poate face o listă precisă a tuturor contraindicaţiilor. În consecinţă, aplicarea terapiei la pacienţii cu afecţiuni severe, se va face cu discernământ şi numai cu acordul medicului specialist curant.

Observatie:
Un terapeut cu o vasta experienta, si cu o pregatire medicala adecvata, va putea aborda chiar si cele mai dificile cazuri, obtinand rezultate cel putin satisfacatoare.

Sorin Iga
presedinte al Societatii Romane de Yumeiho,
instructor – terapeut gradul 6,
reprezentant international al Institutului International de Medicina Preventiva Practica din Tokyo – Japonia